31.3.2013

Wanhan ajan lelumarkkinat

Laittakaahan markkinapäivä kalenteriin jo muistiin. Samalla toivotan tervetuloa Maria seuraamaan Iivarin talon rakentelua ja muutakin nikkarointia. Olet ensimmäinen rinramamiestalo blogini  virallinen lukijani!  

25.3.2013

tupakkapöytä

UPM GRADA muotovaneri. Muotovaneri lämmitetään uunissa (tai silitysraudalla) ja muokataan käsin . Pakko kokeilla.

Iivari haluaa rintamamiestaloonsa perinteisen tupakkapöydän, joten piirsimme siihen kuvasta kaavat ja polkaisimme sirkkelin käyntiin.

 Vielä jää nähtäväksi miten taipuu muotovaneri käsissäni tupakkapöydän jaloiksi. Ensimmäiset koe palat ainakin katkesivat iloisesti...

23.3.2013

Iivarin uusi sänky

Valmistin sänkyihin itse patjat. Hiukan ovat muhkuraiset.

Saranoitujen ikkunoiden valmistus

Eli näin valmistat ikkunat huulloksilla ja saranoit ne.

Ikkunoissa käyttämäni materiaali on sirkkelöity bilteman sytyketikuista pöytäsahalla.
Asiaan paneuduttiin tutkimalla alan kirjallisuutta.
Sirkkelöin seinän paksuisia tikkuja karmeiksi (karmin syvyys).

Valmistin ensin karmin ylä- ja alakappaleet ja sen jälkeen karmin sivukappaleet ja yhden pystypuun tarkkojen mittojen mukaan. Työntömitasta on tässä apua.

Katkoin rimat määrämittaisiksi listaleikkurilla. Hioin kappaleiden päät tasaisiksi santapaperilla, sillä leikkuri jättää pään hiukan vinoksi.

Liimasin Tacky glue -liimalla karmin osat paikoilleen.

Valmiille karmille tein huulloksen näin.

Liimasin hulloksen kappaleet lappeelleen karmin takapuolelle. Tältä se näyttää sisältä katsottuna.

Näkymä ulkoa katsottuna.
Alotin ikkunoiden puitteiden teon tuuletusikkunasta. Valmistan kaikkiiin ikkunoihin saman levyiset tuuletusikkunat. Mitat otin nyt valmistamastani karmista.

Liimasin puitteet samoin kuin karmeja tehdessäni.

Tässä on tuuletusikkuna paikoillaan ja se.n vasemmalla puolella pystypuu jolle valmistetaan huullos myöhemmin.
Näissä ikkunoissa saranointi tapahtuu 9 X 10mm saranoilla. Asetan saranat 1.5cm kappaleiden päistä. Asetaminen tapahtuu siten, että saranan toinen lehti ja keskiosa tulevat yli. Pisara liimaa lehden alle ja annetan kuivua ennen ruuvien aloitusreikien poraamista.  Nyt en lähtenyt jyrsimään saranoita paikoilleen, sillä toimi se näinkin..(Tutkin asiaa tallilyhdystäni, joka oli valmistetu ilman lehtien upottamista). Saranat kiinnitin niin, että ikkunat aukeavat ulospäin.

Saatuani tuuletusikkunan valmiiksi kiinnitin suurempaan puitteeseen saranat paikoilleen. Kiinnittämistä voi helpottaa tämän toisen lehden puoliskon kiinnittämisen osalta kun ikkunan puitteet eivät vielä ole koottuna. Otin mittoja tähän isomman ikkunan leveydestä vasta tässä kohtaa ja huomioin pienen liikkumavaran, sillä kulmiin tulevat vielä naulat vahvistamaan.

Tältä ikkuna näyttää nyt ulospäin. (tämä ei ole vielä liimattu eikä hiottu ja siksi osat vähän vinksallaan...)
Porasin kulmiin tapeille reiät.
Valmistin kulmien tapit nauloista. Lyhensin naulat siten, että voin käyttää kantaosan saranoiden kiinnittämiseen ja lopun kulmiin tapeiksi. Naula on tässä 2-3mm pitkä.



Tässä  puitteet vahvistettu nauloilla ja saranoiden toisen lehden kiinnitys karmeihin tehty nauloilla. Aloitin työskentelyn poraamalla nauloille aloitusreiät. Saranoita naulatessa vasaralla mahtuu huonosti operoimaan ja olenkin käyttänyt apuna milloin talttapää ruuvimeisseliä, joskus pelkät pihditkin riittävät puristamaan naulan paikoilleet. Hankalaa on se etteivät ne tahdo pysyä käsissä ja pudotessaan ovat niin pieniä ettei niitä löydä lattialta.Kiinnitystä vahvistamaan olen kastanut naulan ja tapin kärjen liimassa.

22.3.2013

katto

Alumiiniteippiä, maalarinteippiä ja lankaa. Niin syntyi Nukkekotiyhdistyksen lehden ohjeilla peltikatto taloon. Ohjeen löydät täältä http://www.nukkekotiyhdistys.fi/Ohjeet/folioteippaus.pdf

Maalaamaton peltikatto.


Maalasin katon molemmin puolin valkoisella pohjamaalilla.

ikkunat

Onhan se kokeiltava ikkunan tekoa myös koossa 1:18. Onni on tarkkana.
Ikkunoiden uudelleen askartelua. Nyt niihin laittettu myös huullokset.


17.3.2013

ikkunoiden saranointi

Ikkunat on nyt saranoitu. Jokunen ärräpääkin pääsi tehdessä. Hiukan kaipaavat rakoset rivettä tilkkeeksi.

16.3.2013

ovi

Väliovi peräkammariin valmistui puusta, veikattiin että olisi apache puuta. Saranoin sen samoin kuin ikkunat. Saranoiden koko on 9X10mm.  Saranoiden kiinnitys näihin karmeihin oli paljon helpompaa kuin ikkunoiden saranointi.  Lukolle ja ovenkahvalle porasin paikat valmiiksi.

ikkunoiden saranointi

Ensimmäisen ikkunan saranat paikoillaan. Viikonloppu ei näiden asentamiseen tulee rittämään. Pirullista kikkailua!


15.3.2013

ikkunoiden saranointi


Merkitsin saranoiden paikat pokiin. Saranoiden paikat n. 1.5cm ylä- ja alareunasta. Sarana jää näkyviin sieltä suunnasta minne ikkuna aukenee (tutkin hieman ovien liikeratoja...)
En alkanut kolota puukon ja talttojen kanssa vaan tein kolot dremelin jyrsinterällä. Tässä on pokiin siis jyrsityt  kolot. Siirryn seuraavaksi jyrsimään kehyksiin vastaavat kolot. Se saattaa vaatia hivenen akrobatiaa, talo kun ei ole ihan pieni pyöriteltävä. Olisin voinut tehdä jyrsimisen helpommin ennen niiden kiinnitystä ikkuna-aukkoihin. En kiinnitä ikkunoita vielä paikoilleen. Maalaan ne ensin ja asennan lasit paikoilleen.

ikkunat

Varhainen lintu madon nappaa! Aikaisin siis ryhdyimme Onnin kanssa toimeen. Ahkeroimme ja saimme kaikki kehykset ja karmit tehtyä. Ajattelin, että tähän tämä tekeminen tyssäsi. Mistä löydän saranat ikkunoihin vai joudunko tekemään nekin itse? Onnen päivä. Lähdin muissa merkeissä  Paperipilveen (paikallinen askartelu ja taidetarvikeliike)keskiaika harrastus kuulumisia vaihtamaan ja kappas. Siinä ne olivat. Sopivat saranat ikkunoihini ja ne löytyivät ilman minkäänlaista tuskailua. Lisäksi  laitoin merkille, että näitä ja vielä pienempiä arkkuihin ja muihin kalusteisiin sopivia saranoita oli hyvä valikoima. http://www.paperipilvi.com/. Ryhdyn siis upottamaan saranoita.

14.3.2013

ikkunat

Valmistan taloon avattavat ikkunat.

Tänään polkaisin kehysten teon käyntiin. Naulaan pokat, että ne kestävät avaamista. Ruutuja tulee kaksi, joista toinen on tuuletusikkuna. Näissä puuhissa pitkä viikonloppuni vierähtääkin mukavasti.

...ja samaan aikaan toisaalla...

13.3.2013

Näillä mennään..

Mustaa kahvia

Proxxonin kuviosaha/lehtisaha ja paljon vaihtoteriä

Dremel pienoisporakone ja jiirisakset

Proxxonin pöytäsaha

köysitöitä

Arvo Kinnusen kirjasta Purjelaivakauden köysimatot (ISBN 951-99965-9-1) löysin monta sopivaa ohjetta. Ohjeet ovat sekä suomen että ruotsin kielellä. Tässä Osman-rinki (4X2). Valmistin sen purjelangasta lyijykynän ympärille.

Tämän valtamerimaton ohjeella valmistin mattopiiskan. Materiaalina on paperinaru missä rautalanka sisällä.

Kynnysmatto syntyi valtamerimaton (4X2) ohjeella. Materiaalina haukisiima ja pleissauksen sijaan päättelin sen puuliimalla. Kirja löytyy kirjastojen valikoimista. Itse hankin kirjan tilaamalla sen merimiespalvelutoimistosta.