23.3.2013

Saranoitujen ikkunoiden valmistus

Eli näin valmistat ikkunat huulloksilla ja saranoit ne.

Ikkunoissa käyttämäni materiaali on sirkkelöity bilteman sytyketikuista pöytäsahalla.
Asiaan paneuduttiin tutkimalla alan kirjallisuutta.
Sirkkelöin seinän paksuisia tikkuja karmeiksi (karmin syvyys).

Valmistin ensin karmin ylä- ja alakappaleet ja sen jälkeen karmin sivukappaleet ja yhden pystypuun tarkkojen mittojen mukaan. Työntömitasta on tässä apua.

Katkoin rimat määrämittaisiksi listaleikkurilla. Hioin kappaleiden päät tasaisiksi santapaperilla, sillä leikkuri jättää pään hiukan vinoksi.

Liimasin Tacky glue -liimalla karmin osat paikoilleen.

Valmiille karmille tein huulloksen näin.

Liimasin hulloksen kappaleet lappeelleen karmin takapuolelle. Tältä se näyttää sisältä katsottuna.

Näkymä ulkoa katsottuna.
Alotin ikkunoiden puitteiden teon tuuletusikkunasta. Valmistan kaikkiiin ikkunoihin saman levyiset tuuletusikkunat. Mitat otin nyt valmistamastani karmista.

Liimasin puitteet samoin kuin karmeja tehdessäni.

Tässä on tuuletusikkuna paikoillaan ja se.n vasemmalla puolella pystypuu jolle valmistetaan huullos myöhemmin.
Näissä ikkunoissa saranointi tapahtuu 9 X 10mm saranoilla. Asetan saranat 1.5cm kappaleiden päistä. Asetaminen tapahtuu siten, että saranan toinen lehti ja keskiosa tulevat yli. Pisara liimaa lehden alle ja annetan kuivua ennen ruuvien aloitusreikien poraamista.  Nyt en lähtenyt jyrsimään saranoita paikoilleen, sillä toimi se näinkin..(Tutkin asiaa tallilyhdystäni, joka oli valmistetu ilman lehtien upottamista). Saranat kiinnitin niin, että ikkunat aukeavat ulospäin.

Saatuani tuuletusikkunan valmiiksi kiinnitin suurempaan puitteeseen saranat paikoilleen. Kiinnittämistä voi helpottaa tämän toisen lehden puoliskon kiinnittämisen osalta kun ikkunan puitteet eivät vielä ole koottuna. Otin mittoja tähän isomman ikkunan leveydestä vasta tässä kohtaa ja huomioin pienen liikkumavaran, sillä kulmiin tulevat vielä naulat vahvistamaan.

Tältä ikkuna näyttää nyt ulospäin. (tämä ei ole vielä liimattu eikä hiottu ja siksi osat vähän vinksallaan...)
Porasin kulmiin tapeille reiät.
Valmistin kulmien tapit nauloista. Lyhensin naulat siten, että voin käyttää kantaosan saranoiden kiinnittämiseen ja lopun kulmiin tapeiksi. Naula on tässä 2-3mm pitkä.Tässä  puitteet vahvistettu nauloilla ja saranoiden toisen lehden kiinnitys karmeihin tehty nauloilla. Aloitin työskentelyn poraamalla nauloille aloitusreiät. Saranoita naulatessa vasaralla mahtuu huonosti operoimaan ja olenkin käyttänyt apuna milloin talttapää ruuvimeisseliä, joskus pelkät pihditkin riittävät puristamaan naulan paikoilleet. Hankalaa on se etteivät ne tahdo pysyä käsissä ja pudotessaan ovat niin pieniä ettei niitä löydä lattialta.Kiinnitystä vahvistamaan olen kastanut naulan ja tapin kärjen liimassa.

2 kommenttia:

  1. Huoh, että jollakin on taito hyppysissään!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun viitsit laittaa näin hyvät ohjeet. Ja on sinulla ne naulat pysyneet hyvin. Lisäksi ihailen sinun laitteiden käyttöäsi. On hyppysissä sekin. Pilkun viilaamista tai ei, lopputulos on aivan huikea. Ja miksipä ei laittaisi, kun osaamista on ja eikös sitä aikaakin - eihän näiden kasaaminen ole kellon kanssa juoksemista. Jaa-a saapas nähdä mitä minun talooni valmistuu seuraavaksi. Niin monta asiaa, kun on vielä ihan alkutekijöissään.

    VastaaPoista